Přinášíme vám recept na neodolatelný rajčatový salát s grilovaným lilkem a mozzarellou, který je skvělou alternativou k tradičnímu salátu caprese. Toto lehké, barevné a chutné jídlo je ideální jako předkrm, příloha ke grilovanému masu nebo jako osvěžující večeře, která vás zasytí, aniž byste měli pocit těžkosti.
Ingredience
- Na salát:
- 1 ks lilku
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 200 g cherry rajčat
- 80 g mozzarelly
- 1 lžíce piniových semínek
- 1 hrst čerstvé bazalky
- Na zálivku:
- 1,5 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 špetka soli
- 1 špetka mletého černého pepře
Postup přípravy
- Příprava lilku:
- Lilek nakrájejte na půlcentimetrové plátky, z obou stran osolte a nechte 30–45 minut vypotit.
- Plátky lilku poté opláchněte a vysušte papírovými utěrkami.
- Gril nebo grilovací pánev vytřete olejem a z obou stran ogrilujte lilek dozlatova.
- Grilovaný lilek rozložte na dva talíře nebo větší mísu.
- Příprava rajčat a mozzarelly:
- Rajčátka nakrájejte na čtvrtiny a rozprostřete na lilek.
- Přidejte natrhanou mozzarellu.
- Dochucení a zálivka:
- Piniová semínka nasucho opečte na pánvi a salát jimi posypejte.
- Přidejte lístky bazalky podle chuti.
- V misce prošlehejte ingredience na zálivku: extra panenský olivový olej, citronová šťáva, špetku soli a pepře.
- Salát pokapejte připravenou zálivkou podle potřeby.