Neděle, 8 prosince

Toto Focaccia z kynutého těsta je plné oliv a sušených rajčat a krásně voní po bylinkách, což je ideální pro veganskou stravu. Focaccia se může podávat jako příloha k salátům nebo s oblíbenou pomazánkou.

Suroviny:

  • Hladká mouka: 250 g
  • Špaldová mouka: 250 g
  • Mořská sůl: 1 lžíce
  • Vlažná voda: 250 ml
  • Extra panenský olivový olej: 50 ml
  • Čerstvé droždí: 25 g
  • Třtinový cukr: 1 lžička
  • Černé olivy: 1 hrst
  • Sušená rajčata v oleji: 1 hrst
  • Čerstvé bylinky (např. rozmarýn, tymián)
  • Maldonská sůl

Postup:

  1. Smíchejte obě mouky a sůl v míse od robota.
  2. V hrnku smíchejte 50 ml vlažné vody s droždím a cukrem. Nechte vzejít kvásek, asi 5 minut, a poté ho přilijte k mouce. Přidejte zbytek vody a olivový olej. Těsto pořádně uhněťte v robotu a pak vypracujte rukama.
  3. Do mísy přidejte polovinu nakrájených oliv a sušených rajčat. Těsto nechte kynout 30 minut.
  4. Vypracujte dvě podélné večky a umístěte je na plech s pečicím papírem. Ozdobte zbylými olivami, rajčaty a bylinkami, zlehka do těsta zatlačte prsty.
  5. Nechte kynout dalších 20 minut. Potom potřete olivovým olejem, posypte maldonskou solí a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25-30 minut.
Share.

Leave A Reply