Toto Focaccia z kynutého těsta je plné oliv a sušených rajčat a krásně voní po bylinkách, což je ideální pro veganskou stravu. Focaccia se může podávat jako příloha k salátům nebo s oblíbenou pomazánkou.
Suroviny:
- Hladká mouka: 250 g
- Špaldová mouka: 250 g
- Mořská sůl: 1 lžíce
- Vlažná voda: 250 ml
- Extra panenský olivový olej: 50 ml
- Čerstvé droždí: 25 g
- Třtinový cukr: 1 lžička
- Černé olivy: 1 hrst
- Sušená rajčata v oleji: 1 hrst
- Čerstvé bylinky (např. rozmarýn, tymián)
- Maldonská sůl
Postup:
- Smíchejte obě mouky a sůl v míse od robota.
- V hrnku smíchejte 50 ml vlažné vody s droždím a cukrem. Nechte vzejít kvásek, asi 5 minut, a poté ho přilijte k mouce. Přidejte zbytek vody a olivový olej. Těsto pořádně uhněťte v robotu a pak vypracujte rukama.
- Do mísy přidejte polovinu nakrájených oliv a sušených rajčat. Těsto nechte kynout 30 minut.
- Vypracujte dvě podélné večky a umístěte je na plech s pečicím papírem. Ozdobte zbylými olivami, rajčaty a bylinkami, zlehka do těsta zatlačte prsty.
- Nechte kynout dalších 20 minut. Potom potřete olivovým olejem, posypte maldonskou solí a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25-30 minut.