Dýňové rizoto je nejen chutné, ale i zdravé jídlo plné vitamínů. Tato veganská verze přináší krémovou texturu a bohatou chuť dýně, která se skvěle kombinuje s aromatickým rýžovým základem. Recept osloví ty, kteří hledají výživnou a chutnou veganskou alternativu k tradičnímu rizotu.
Seznam ingrediencí:
- 1 šálek arborio rýže
- 2 šálky dýně (např. hokkaido nebo butternut), nakrájené na kostičky
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, utřené
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- Olivový olej
- 1/2 šálku kokosového mléka
- Čerstvý tymián, nasekaný
- Sůl a pepř dle chuti
- Na podávání: čerstvý petržel a strouhaný veganský parmezán
Postup přípravy:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli do zlatova.
- Přidejte arborio rýži a poduste, dokud se rýže nestane skleněnou.
- Přidejte víno a nechte jej vyvařit.
- Přidejte dýni, utřený česnek a nasekaný tymián. Míchejte a poduste krátce.
- Postupně přidávejte zeleninový vývar lžíce po lžíci, občas míchejte, dokud rýže neabsorbuje veškerý vývar.
- Jakmile je rýže měkká, přidejte kokosové mléko. Míchejte a vařte do té doby, dokud není rizoto krémové.
- Osolte a opepřete dle chuti.
- Podávejte posypané čerstvým petrželem a strouhaným veganským parmezánem.
Tipy na servírování:
Podávejte rizoto horké a ozdobte ho dalším čerstvým tymiánem. Doporučujeme podávat s čerstvým pečivem.
1 komentář
Pingback: Špagety s Tempehem a Rajčatovou Omáčkou - Recepty zdarma