Pondělí, 7 října

Toužíte po klasické flákotě, ale hledáte rostlinnou alternativu? Pak je pro vás veganská flákota s houbami ta pravá volba! Marinovaná hlíva překvapivě připomíná strukturu masa a společně s červenou řepou vytvoří skvělou chuťovou kombinaci.

Ingredience:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 střední červené řepy (syrová)
  • 3 lžíce tamari (nebo sójové omáčky)
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžice sušeného tymiánu
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Vegan máslo na opečení

Postup:

  1. Hlívu očistěte a natrhejte na menší kousky, které připomínají maso.
  2. V misce smíchejte olivový olej, nastrouhanou červenou řepu, tamari (nebo sójovou omáčku), majoránku, tymián, prolisovaný česnek, kukuřičný škrob, sůl a pepř.
  3. Marinovanou směs promíchejte s hlívou a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut (ideálně přes noc).
  4. Na rozpálené pánvi s vegan máslem opečte hlívu dozlatova ze všech stran. Můžete přidat i trochu vody z marinády, aby se hlíva nepřipalovala.
  5. Hotovou veganskou flákotu podávejte s pečivem, hranolkami nebo bramborovou kaší.

Tipy:

  • Pro výraznější chuť můžete do marinády přidat trochu uzené papriky.
  • Místo hlívy ústřičné můžete použít i jiné houby, například žampiony nebo portobello.
  • Veganskou flákotu můžete podávat s dresinkem z veganého jogurtu, bylinek a česneku.
  • Pro bezlepkovou variantu použijte kukuřičný škrob a bezlepkovou mouku na obalování (volitelné).

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply