Toužíte po klasické flákotě, ale hledáte rostlinnou alternativu? Pak je pro vás veganská flákota s houbami ta pravá volba! Marinovaná hlíva překvapivě připomíná strukturu masa a společně s červenou řepou vytvoří skvělou chuťovou kombinaci.
Ingredience:
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 střední červené řepy (syrová)
- 3 lžíce tamari (nebo sójové omáčky)
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžice sušeného tymiánu
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- Sůl a pepř podle chuti
- Vegan máslo na opečení
Postup:
- Hlívu očistěte a natrhejte na menší kousky, které připomínají maso.
- V misce smíchejte olivový olej, nastrouhanou červenou řepu, tamari (nebo sójovou omáčku), majoránku, tymián, prolisovaný česnek, kukuřičný škrob, sůl a pepř.
- Marinovanou směs promíchejte s hlívou a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut (ideálně přes noc).
- Na rozpálené pánvi s vegan máslem opečte hlívu dozlatova ze všech stran. Můžete přidat i trochu vody z marinády, aby se hlíva nepřipalovala.
- Hotovou veganskou flákotu podávejte s pečivem, hranolkami nebo bramborovou kaší.
Tipy:
- Pro výraznější chuť můžete do marinády přidat trochu uzené papriky.
- Místo hlívy ústřičné můžete použít i jiné houby, například žampiony nebo portobello.
- Veganskou flákotu můžete podávat s dresinkem z veganého jogurtu, bylinek a česneku.
- Pro bezlepkovou variantu použijte kukuřičný škrob a bezlepkovou mouku na obalování (volitelné).
Dobrou chuť!