Tyto lívance jsou nejen bezlepkové, ale také nadýchané, vláčné a plné borůvkové chuti. Javorový sirup na závěr dodá lahodnou tečku.
Ingredience:
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce nasekaných mandlí (volitelné)
- 1 vejce (pokojová teplota)
- 3/4 hrnku mandlového mléka (pokojová teplota)
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 1/2 hrnku borůvek (čerstvé nebo mražené)
- Javorový sirup na polití
Postup:
- V míse smíchejte mandlovou mouku, sůl, prášek do pečiva a nasekané mandle (pokud je používáte).
- V jiné míse prošlehejte vejce a mandlové mléko. Poté vmíchejte rozpuštěný kokosový olej.
- Tekuté ingredience postupně přidávejte k suchým ingrediencím a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto by mělo být hustší než klasické těsto na lívance.
- Pánev na lívance rozehřejte na střední teplotu. Nastříkejte ji trochou oleje nebo použijte nepřilnavou pánev.
- Lžící nalévejte těsto na pánev a na každý lívaneček položte pár borůvek.
- Smažte lívance asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou spodní strany zlatavě hnědé a lívance nezačnou bublat na povrchu.
- Obraťte lívance a smažte další 1-2 minuty, dokud nejsou propečené.
- Podávejte lívance ihned ozdobené čerstvými borůvkami a javorovým sirupem podle chuti.
Tipy:
- Můžete přidat lžičku medu nebo javorového sirupu do těsta pro extra sladkost.
- Pokud nemáte mandlové mléko, můžete použít kokosové mléko nebo jiné rostlinné mléko.
- Pro extra borůvkovou chuť můžete do těsta přidat lžíci rozmačkaných borůvek.
- Lívance můžete ozdobit také nasekanými pekanovými ořechy nebo plátky mandlí.
- Zbylé lívance uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě až 2 dny.
Dobrou chuť!