Čtvrtek, 21 listopadu

Tyto lívance jsou nejen bezlepkové, ale také nadýchané, vláčné a plné borůvkové chuti. Javorový sirup na závěr dodá lahodnou tečku.

Ingredience:

  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce nasekaných mandlí (volitelné)
  • 1 vejce (pokojová teplota)
  • 3/4 hrnku mandlového mléka (pokojová teplota)
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/2 hrnku borůvek (čerstvé nebo mražené)
  • Javorový sirup na polití

Postup:

  1. V míse smíchejte mandlovou mouku, sůl, prášek do pečiva a nasekané mandle (pokud je používáte).
  2. V jiné míse prošlehejte vejce a mandlové mléko. Poté vmíchejte rozpuštěný kokosový olej.
  3. Tekuté ingredience postupně přidávejte k suchým ingrediencím a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto by mělo být hustší než klasické těsto na lívance.
  4. Pánev na lívance rozehřejte na střední teplotu. Nastříkejte ji trochou oleje nebo použijte nepřilnavou pánev.
  5. Lžící nalévejte těsto na pánev a na každý lívaneček položte pár borůvek.
  6. Smažte lívance asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou spodní strany zlatavě hnědé a lívance nezačnou bublat na povrchu.
  7. Obraťte lívance a smažte další 1-2 minuty, dokud nejsou propečené.
  8. Podávejte lívance ihned ozdobené čerstvými borůvkami a javorovým sirupem podle chuti.

Tipy:

  • Můžete přidat lžičku medu nebo javorového sirupu do těsta pro extra sladkost.
  • Pokud nemáte mandlové mléko, můžete použít kokosové mléko nebo jiné rostlinné mléko.
  • Pro extra borůvkovou chuť můžete do těsta přidat lžíci rozmačkaných borůvek.
  • Lívance můžete ozdobit také nasekanými pekanovými ořechy nebo plátky mandlí.
  • Zbylé lívance uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě až 2 dny.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply