Čtvrtek, 21 listopadu

Kynutý ořechový chlebíček je vláčný a lahodný moučník, který potěší milovníky sladkého pečiva. Obohacený ořechy vnese do vaší kuchyně neodolatelnou vůni a jeho nadýchaná textura se rozplývá na jazyku.

Tento recept je vhodný i pro začátečníky a zvládnete ho hravě upéct v pohodlí domova.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu (volitelně)
  • 20 g droždí (čerstvého)
  • 1 lžička soli
  • 150 g vlašských ořechů (nebo směs dle chuti)
  • 1 vejce na potření (volitelně)
  • Mléčný cukr na posypání (volitelně)

Postup:

  1. Příprava kvasu: Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a nechte na teplém místě vzejít kvas.
  2. Vypracování těsta: V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a nastrouhané máslo. Přidejte vejce, žloutek, rum (pokud používáte) a vzešlý kvas. Vypracujte hladké a elastické těsto. Těsto by nemělo lepit.
  3. Kynutí: Těsto vložte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Příprava ořechů: Vlašské ořechy nebo směs ořechů dle vaší chuti nasekejte nahrubo.
  5. Tvarování chlebíčku: Vykynuté těsto prohněťte a vmíchejte do něj nasekané ořechy. Těsto rozdělte na dvě stejné části a vytvarujte z nich dva šišky. Šišky položte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Druhé kynutí: Přikryjte šišky utěrkou a nechte je ještě 30 minut kynout.
  7. Potření a posypání (volitelně): Po vykynutí můžete šišky potřít rozšlehaným vejcem a posypat mandlovými lupínky nebo hrubým cukrem.
  8. Pečení: Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 30-40 minut dozlatova.
  9. Chladnutí: Upečený chlebíček nechte vychladnout na mřížce.

Tipy:

  • Můžete použít i jiné druhy ořechů, jako jsou mandle, lískové ořechy nebo pekanové ořechy.
  • Do těsta můžete přidat rozinky nebo kousky sušeného ovoce.
  • Chlebíček můžete před krájením pocukrovat moučkovým cukrem.
  • Kynutý ořechový chlebíček chutná skvěle samotný, s máslem, marmeládou nebo s čerstvým ovocem.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply