Vajíčka patří k základním potravinám a pomazánka z nich je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Tento recept na jarní vajíčkovou pomazánku s bylinkami a ředkvičkami přináší svěží a chutný restart klasické pomazánky. Je to ideální využití čerstvých jarních surovin a lahodná náplň do jednohubek či baget.
Ingredience:
- 4 vejce uvařené natvrdo
- 1 tvarůžkový sýr (nebo 100 g tvarohu)
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce majonézy (volitelně)
- 1 svazek jarní cibulky, nakrájený na jemno
- 3 ředkvičky, nastrouhané nahrubo
- 1 hrst čerstvého kopru, nasekaného
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Uvařte vejce natvrdo. Poté je oloupejte a nasekejte nahrubo.
- V misce smíchejte tvarůžkový sýr (nebo tvaroh) s máslem a majonézou (pokud používáte).
- Přidejte nasekaná vejce, jarní cibulku, nastrouhané ředkvičky, kopr a citronovou šťávu.
- Směs důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Dochutnejte solí a pepřem podle své chuti.
Tipy:
- Pro jemnější pomazánku můžete vejce a tvarůžkový sýr (nebo tvaroh) rozmixovat ponorným mixérem.
- Místo kopru můžete použit jiné čerstvé bylinky, jako je pažitka, petrželka nebo kerblík.
- Pokud chcete pikantnější pomazánku, přidejte špetku chilli papriček.
- Pomazánku ozdobte nasekanými bylinkami nebo plátky ředkviček.
- Jarní vajíčkovou pomazánku můžete servírovat s pečivem (jednohubky, toasty, bagety) nebo s čerstvou zeleninou.
Dobrou chuť!