Představujeme vám recept na nutričně bohatou fazolovou polévku s těstovinami, která je ideální volbou pro každého, kdo hledá chutný a zasycující oběd či večeři. Tato polévka je plná bílkovin díky obsahu černých fazolí a proteinových těstovin, a také je bohatá na vlákninu z čerstvé zeleniny. Je to skvělý způsob, jak si pochutnat a zároveň dodat tělu potřebné živiny.
Ingredience
- 400 g krájených rajčat z konzervy
- 300 g černých fazolí
- 150 g proteinových těstovin
- 150 g řapíkatého celeru
- 4 stroužky česneku
- 2 středně velké mrkve
- 2 lžíce olivového oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 1 hrst petrželky + extra na podávání
- 1 čajová lžička sušené bazalky
- Sůl a mletý pepř podle chuti
Nutriční hodnoty (na 1 porci, celkem 5 porcí)
- Energetická hodnota: 306 kcal
- Bílkoviny: 19 g
- Sacharidy: 40 g
- Tuky: 6 g
- Vláknina: 8 g
Postup přípravy
- Příprava zeleniny:
- Cibuli a česnek nasekejte najemno, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na menší kousky.
- Opečení zeleniny:
- Ve větším hrnci rozpalte olivový olej a opečte na něm cibuli, mrkev, celer a po chvíli přidejte česnek.
- Přidání dalších ingrediencí:
- Do hrnce přidejte krájená rajčata z konzervy, zeleninový vývar, propláchnuté černé fazole a sušenou bazalku. Polévku vařte, dokud zelenina nezměkne.
- Vaření těstovin:
- Mezitím si v jiném hrnci uvařte proteinové těstoviny al dente podle návodu na obalu.
- Dokončení polévky:
- Polévku dochuťte solí a pepřem, vmíchejte hrst nasekané petrželové natě a odstavte z plamene.
- Přidejte uvařené těstoviny do polévky a promíchejte.
- Servírování:
- Při podávání polévku posypte nasekanou petrželkou pro dekoraci.
Tipy
- Tuto polévku můžete přizpůsobit podle svých preferencí přidáním dalších druhů zeleniny nebo použitím různých druhů fazolí pro rozmanitost chutí.
- Proteinové těstoviny můžete nahradit jakýmikoli jinými těstovinami podle vaší volby, pokud dáváte přednost bezlepkové nebo celozrnné variantě.