Pokud máte chuť na něco netradičního a zároveň zdravého, tvarohové noky s dýňovou omáčkou jsou skvělou volbou. Tento recept kombinuje jemné tvarohové těsto s bohatou a krémovou dýňovou omáčkou, která je dokonale doplněna čerstvou šalvějí a parmezánem. Ačkoliv může příprava tohoto jídla na první pohled vypadat složitě, není se čeho obávat. I méně zkušení kuchaři se s tímto receptem snadno vypořádají a výsledek stojí za to.
Na noky budete potřebovat:
- 120 g hladké mouky + 20 g na pomoučení
- 80 g jemného odtučněného tvarohu
- 1 vejce
- ½ ČL soli
Na omáčku budete potřebovat:
- 200 g dýňového pyré (pokud nemáte hotové, můžete si ho připravit dle návodu níže)
- 100 ml polotučného mléka
- 50 g parmezánu
- 3 stroužky česneku
- 1 PL olivového oleje
- Hrst čerstvé šalvěje
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
Na podávání:
- 5 g parmezánu
- Čerstvá šalvěj podle chuti
Postup:
- Dýňové pyré: Pokud nemáte hotové, dýni hokaido rozřízněte, vydlabejte semínka, položte na plech slupkou nahoru a pečte na 180 °C do měkka (30–45 minut). Po upečení oloupejte a dužinu rozmixujte.
- Tvarohové noky: Mouku smíchejte se solí, přidejte tvaroh, vejce a zpracujte v hladké těsto. Vytvořte z něj válečky, které rozkrájíte na kousky a vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch.
- Dýňová omáčka: Na oleji restujte česnek, přidejte dýňové pyré a mléko, vařte a přimíchejte parmezán, šalvěj, sůl a pepř. Po rozpuštění sýra přidejte uvařené noky.
- Podávání: Hotové noky s omáčkou naservírujte na talíř, posypte parmezánem a šalvějí.
Tento pokrm je perfektní kombinací krémové omáčky, měkkých noků a aromatické šalvěje s parmezánem, která zasytí a uspokojí chuťové pohárky.