Toto pikantní krémové rizoto s celozrnnou rýží a brokolicí je zdravou a vyváženou volbou pro každého, kdo hledá chutný a výživný pokrm. Celozrnná rýže přináší bohatství na vlákninu a brokolice dodává esenciální vitamíny a minerály.
Ingredience:
- 1 šálek celozrnné rýže
- 2 šálky vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 1 velká brokolice, rozdělená na růžičky
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 šálku smetany pro vaření nebo kokosového mléka pro veganskou verzi
- 1 lžička mleté červené papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- Parmezán nebo veganský sýr pro ozdobu (volitelné)
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petržel)
Příprava:
- Rýže: V hluboké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte do zlatova. Přidejte česnek a krátce osmažte.
- Rizoto: Přidejte celozrnnou rýži do pánve a promíchejte, aby se zrnka obalila olejem. Přidejte mletou červenou papriku, sůl a pepř. Smažte asi minutu.
- Vaření rýže: Postupně přidávejte vývar, po malých částech, a nechte rýži absorbovat tekutinu, než přidáte další. Tento proces by měl trvat přibližně 18-20 minut, nebo dokud nebude rýže měkká, ale stále trochu pevná na kousnutí.
- Brokolice: Mezitím v jiné pánvi nebo v mikrovlnné troubě povařte brokolici do měkka, ale stále by měla zůstat křupavá.
- Dokončení: Jakmile je rýže vařená, přidejte do ní brokolici, smetanu a dobře promíchejte. Vařte ještě několik minut, dokud není vše dobře spojené a krémové.
- Podávání: Rizoto servírujte teplé, posypte parmezánem nebo veganským sýrem a ozdobte čerstvými bylinkami.
Tento recept kombinuje křehkou texturu celozrnné rýže s krémovostí a pikantním nádechem, doplněným výživnou brokolicí. Dobrou chuť!
1 komentář
Pingback: Pikatní kuřecí soté s rýží. - Recepty zdarma