Pátek, 18 října

Toto pikantní krémové rizoto s celozrnnou rýží a brokolicí je zdravou a vyváženou volbou pro každého, kdo hledá chutný a výživný pokrm. Celozrnná rýže přináší bohatství na vlákninu a brokolice dodává esenciální vitamíny a minerály.

Ingredience:

  • 1 šálek celozrnné rýže
  • 2 šálky vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 1 velká brokolice, rozdělená na růžičky
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/2 šálku smetany pro vaření nebo kokosového mléka pro veganskou verzi
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Parmezán nebo veganský sýr pro ozdobu (volitelné)
  • Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petržel)

Příprava:

  1. Rýže: V hluboké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte do zlatova. Přidejte česnek a krátce osmažte.
  2. Rizoto: Přidejte celozrnnou rýži do pánve a promíchejte, aby se zrnka obalila olejem. Přidejte mletou červenou papriku, sůl a pepř. Smažte asi minutu.
  3. Vaření rýže: Postupně přidávejte vývar, po malých částech, a nechte rýži absorbovat tekutinu, než přidáte další. Tento proces by měl trvat přibližně 18-20 minut, nebo dokud nebude rýže měkká, ale stále trochu pevná na kousnutí.
  4. Brokolice: Mezitím v jiné pánvi nebo v mikrovlnné troubě povařte brokolici do měkka, ale stále by měla zůstat křupavá.
  5. Dokončení: Jakmile je rýže vařená, přidejte do ní brokolici, smetanu a dobře promíchejte. Vařte ještě několik minut, dokud není vše dobře spojené a krémové.
  6. Podávání: Rizoto servírujte teplé, posypte parmezánem nebo veganským sýrem a ozdobte čerstvými bylinkami.

Tento recept kombinuje křehkou texturu celozrnné rýže s krémovostí a pikantním nádechem, doplněným výživnou brokolicí. Dobrou chuť!

Share.

1 komentář

  1. Pingback: Pikatní kuřecí soté s rýží. - Recepty zdarma

Leave A Reply