Hledáte rychlý a zdravý recept na večeři, který je zároveň lehký na žaludek? Vyzkoušejte tyto pečené brambory s restovanou zeleninou a riccottou! Kombinace pečených brambor, barevné restované zeleniny a krémové ricotty vytvoří skvělou večeři, která vás zasytí a potěší.
Ingredience:
- 2 velké brambory
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- 1/2 cukety, nakrájené na kostičky
- 1/2 červené papriky, nakrájené na kostičky
- 1/4 červené cibule, nakrájené na kostičky
- 1 hrstka cherry rajčátek, překrojených na poloviny
- 1 stroužek česneku, nasekaný (volitelně)
- 150 g ricotty
- 2 lžíce nasekané bazalky
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Brambory: Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory omyjte, propíchněte vidličkou a pečte v troubě doměkka, zhruba 40-50 minut.
- Restovaná zelenina: Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou zeleninu (cuketa, paprika, cibule, česnek – pokud používáte) a restujte ji doměkka, asi 5-7 minut. Osolte a opepřete dle chuti.
- Servírování: Upečené brambory rozkrojte podélně a mírně načechrejte vidličkou. Naplňte je restovanou zeleninou.
- Ricottu smíchejte s nasekanou bazalkou, solí a pepřem.
- Na brambory s restovanou zeleninou rozdělte ricottovou směs.
Tipy:
- Můžete přidat i další zeleninu podle sezóny, například brokolici, hrášek nebo kukuřici.
- Pro veganskou verzi nahraďte ricottu avokádovým krémem nebo tofu s bylinkami.
- Můžete brambory péct i na grilu, pokud máte k dispozici gril.
- Brambory můžete před pečením potřít olivovým olejem a posypat kořením, například rozmarýnem nebo tymiánem.
Dobrou chuť!