Pátek, 18 října

Pokud hledáte tip na rychlou, zdravou a především chutnou večeři, mám pro vás skvělý nápad od kuchaře Ondřeje Moliny z pořadu Ve varu. Připravíme si dušené slávky na víně s pikantním chorizem, tymiánem a pórkem. Tento recept je nejen jednoduchý, ale také velmi elegantní, a je ideální pro milovníky mořských plodů. Slávky jsou krásně šťavnaté a plné chuti, kterou ještě více zvýrazní španělská klobása chorizo a voňavý tymián. Celé jídlo pak dokonale dotvoří jemná smetanová omáčka.

Suroviny:

  • 2 ks šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg slávek
  • 200 ml bílého vína
  • 150 g klobásy chorizo
  • 1 snítka tymiánu
  • 1/2 ks pórku
  • 200 ml smetany
  • Citronová šťáva
  • Hladkolistá petržel

Postup přípravy:

  1. Nakrájejte šalotku na kostičky a na olivovém oleji ji orestujte dozlatova v velkém hrnci.
  2. Připravte slávky: Napusťte velké umyvadlo studenou vodou, slávky tam vhodíte a ony vyplavou, písek zůstane na dně. Otevřené mušle vyhoďte.
  3. Nakrájejte chorizo na kostičky a přidejte k šalotce, krátce opečte a poté přidejte slávky.
  4. Deglazujte vínem, promíchejte a duste asi 4 minuty.
  5. Nasekejte tymián a přidejte ho ke slávkám spolu s nakrájeným pórkem, zalijte smetanou a promíchejte.
  6. Dochutte citronovou šťávou a přidejte nasekanou petržel.
  7. Podávejte s čerstvým světlým pečivem.
Share.

Leave A Reply