Hledáte zdravý a zároveň krásně barevný oběd, který vám dodá energii a zasytí na celé odpoledne? Pak vyzkoušejte tento recept na Buddha Bowl s restovanou zeleninou a tofu! Geniální spojení restované zeleniny s bohatým proteinem v podobě tofu a dalších zdravých ingrediencí vytvoří nejen chutný, ale i nutričně vyvážený pokrm. A navíc bude pastvou pro oči!
Ingredience:
- Pro restovanou zeleninu:
- 1 brokolice, nakrájená na růžičky
- 1 mrkev, nakrájená na nudličky
- 1/2 červené papriky, nakrájená na nudličky
- 1/2 cukety, nakrájené na nudličky
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Pro Buddha Bowl:
- 1 balení (cca 200 g) tofu, nakrájené na kostky
- 1/2 hrnku hnědé rýže, vařené
- 1/2 avokáda, nakrájeného na kostičky
- 1/4 hrnku cherry rajčátek, překrojených na poloviny
- 1 hrstka baby špenátu
- 1 hrsť naklíčených mung bean klíčků (volitelné)
- Sezamový olej a sezamová semínka na posypání (volitelné)
- Sójová omáčka nebo dresink dle chuti
Postup:
- Restovaná zelenina: Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou zeleninu a restujte ji doměkka, zhruba 5-7 minut. Osolte a opepřete dle chuti.
- Tofu: Tofu nakrájené na kostky můžete buď lehce osmahnout na trošce oleje dozlatova, nebo jej marinovat v sójové omáčce s česnekem a zázvorem a následně péct v troubě do mírného opečení.
- Sestavení Buddha Bowl: Do velké misky nasypte uvařenou hnědou rýži. Na ni rozdělte restovanou zeleninu, tofu, avokádo, cherry rajčátka a baby špenát. Můžete přidat i naklíčené mung bean klíčky pro extra porci vitamínů.
- Zakončete posypáním sezamovým olejem a sezamovými semínky (volitelně).
- Podávejte s dresinkem nebo sójovou omáčkou dle své chuti.
Tipy:
- Můžete použít i jinou obilninu, například quinou nebo kuskus.
- Zeleninu můžete obměňovat podle sezóny a vaší chuti.
- Pro veganskou verzi vynechte sójovou omáčku a tofu nahraďte například tempehem nebo čočkou.
- Můžete přidat i další ingredience, například marinovanou červenou cibuli, kousky ananasu nebo nasekané ořechy.
Buddha Bowl je nejen zdravý a chutný, ale také skvělý způsob, jak využít zbytky zeleniny, kterou máte doma. Užijte si tento barevný a plnohodnotný oběd!