Čtvrtek, 21 listopadu

Rizoto patří mezi tradiční italská jídla, která jsou známá svou krémovitou strukturou a lahodnou chutí. Bohužel, klasické rizoto se připravuje s máslem a parmazánem, což není vhodné pro osoby s laktózovou intolerancí. Ale i bez laktózy si můžete dopřát skvělé rizoto. Tento recept na bezlaktózové rizoto s pečeným květákem a bylinkami je lehké, zdravé a plné skvělých chutí.

Ingredience:

  • 1 střední květák, rozebraný na růžičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané najemno
  • 300 g rýže Arborio
  • 1/2 hrnku bílého vína (volitelně)
  • 750 ml zeleninového vývaru (bez laktózy)
  • 100 ml bezlaktózového mandlového mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrsť nasekané čerstvé petrželky
  • hrsť nasekaného čerstvého bazalového pesta
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Příprava pečeného květáku: Troubu předehřejte na 200 °C. Květákové růžičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v rozehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud květák nebude měkký a mírně zlatavý.
  2. Příprava rizota: V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte nasekaný česnek a restujte ještě další minutu.
  3. Vsypte rýži Arborio a opražte ji do sklovita. Zalijte bílým vínem (pokud ho používáte) a nechte ho odvařit za stálého míchání.
  4. Postupně po naběračkách přilévejte horký zeleninový vývar a míchejte, dokud se tekutina nevsákne. Tento proces opakujte, dokud rýže nebude téměř uvařená, ale stále bude mít lehký skus (al dente).
  5. V jiné pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm prohřejte pečený květák.
  6. Do téměř hotového rizota vmíchejte bezlaktózové mandlové mléko, nasekanou petrželku a bazalkové pesto. Dochutě solí a pepřem.
  7. Nakonec vmíchejte opečený květák a vše důkladně promíchejte.
  8. Podávejte ihned, ozdobené čerstvě mletým pepřem.

Tip:

  • Pro extra krémovitost můžete do hotového rizota přidat 1-2 lžíce veganského sýru (nutričního droždí).
  • Květák můžete nahradit jinou zeleninou, například brokolicí, hráškem nebo chřestem.
  • Pokud nemáte rádi bylinky, můžete je vynechat nebo nahradit jinými, které máte rádi.
Share.

Leave A Reply