Rizoto patří mezi tradiční italská jídla, která jsou známá svou krémovitou strukturou a lahodnou chutí. Bohužel, klasické rizoto se připravuje s máslem a parmazánem, což není vhodné pro osoby s laktózovou intolerancí. Ale i bez laktózy si můžete dopřát skvělé rizoto. Tento recept na bezlaktózové rizoto s pečeným květákem a bylinkami je lehké, zdravé a plné skvělých chutí.
Ingredience:
- 1 střední květák, rozebraný na růžičky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 2 stroužky česneku, nasekané najemno
- 300 g rýže Arborio
- 1/2 hrnku bílého vína (volitelně)
- 750 ml zeleninového vývaru (bez laktózy)
- 100 ml bezlaktózového mandlového mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- hrsť nasekané čerstvé petrželky
- hrsť nasekaného čerstvého bazalového pesta
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Příprava pečeného květáku: Troubu předehřejte na 200 °C. Květákové růžičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v rozehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud květák nebude měkký a mírně zlatavý.
- Příprava rizota: V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte nasekaný česnek a restujte ještě další minutu.
- Vsypte rýži Arborio a opražte ji do sklovita. Zalijte bílým vínem (pokud ho používáte) a nechte ho odvařit za stálého míchání.
- Postupně po naběračkách přilévejte horký zeleninový vývar a míchejte, dokud se tekutina nevsákne. Tento proces opakujte, dokud rýže nebude téměř uvařená, ale stále bude mít lehký skus (al dente).
- V jiné pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm prohřejte pečený květák.
- Do téměř hotového rizota vmíchejte bezlaktózové mandlové mléko, nasekanou petrželku a bazalkové pesto. Dochutě solí a pepřem.
- Nakonec vmíchejte opečený květák a vše důkladně promíchejte.
- Podávejte ihned, ozdobené čerstvě mletým pepřem.
Tip:
- Pro extra krémovitost můžete do hotového rizota přidat 1-2 lžíce veganského sýru (nutričního droždí).
- Květák můžete nahradit jinou zeleninou, například brokolicí, hráškem nebo chřestem.
- Pokud nemáte rádi bylinky, můžete je vynechat nebo nahradit jinými, které máte rádi.