Pátek, 18 října

Polévka z červené čočky je výtečným a zdravým jídlem, které je ideální pro chladnější dny. Tato verze polévky je inspirována orientálními chutěmi a má příjemný pikantní nádech. Pro ty, kdo nemají rádi pálivé jídlo, můžete chilli snadno vynechat nebo použít méně. Polévka je skvělá jako hlavní jídlo a díky výživné červené čočce je velmi sytá. Kdo by chtěl veganskou verzi, může jednoduše vynechat parmazán.

Suroviny:

  • 1 malá červená cibule
  • 1 malá mrkev
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého chilli (dle chuti)
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 180 g červené čočky
  • 800 ml domácího zeleninového vývaru
  • Olivový olej
  • Trocha cukru nebo sirupu (javorový nebo agáve)
  • Sůl
  • Čerstvá pažitka a parmazán (podle chuti)

Postup přípravy:

  1. Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji nahrubo. Nakrájejte cibuli a oloupejte česnek.
  2. V hrnci rozpálte olej a přidejte cibuli s mrkví. Restujte dozlatova.
  3. Přidejte prolisovaný česnek, kurkumu, římský kmín, chilli a protlak. Nechte koření rozvonět.
  4. Přidejte plechovku krájených rajčat, propláchnutou čočku a vývar. Promíchejte a vařte 20 minut.
  5. Během vaření kontrolujte množství tekutiny a dochutívejte čočku.
  6. Polévku dochuťte solí a troškou sirupu podle chuti.
  7. Na závěr posypte nastrouhaným parmazánem a nasekanou pažitkou.
Share.

Leave A Reply