Polévka z červené čočky je výtečným a zdravým jídlem, které je ideální pro chladnější dny. Tato verze polévky je inspirována orientálními chutěmi a má příjemný pikantní nádech. Pro ty, kdo nemají rádi pálivé jídlo, můžete chilli snadno vynechat nebo použít méně. Polévka je skvělá jako hlavní jídlo a díky výživné červené čočce je velmi sytá. Kdo by chtěl veganskou verzi, může jednoduše vynechat parmazán.
Suroviny:
- 1 malá červená cibule
- 1 malá mrkev
- 1 velký stroužek česneku
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mletého chilli (dle chuti)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 180 g červené čočky
- 800 ml domácího zeleninového vývaru
- Olivový olej
- Trocha cukru nebo sirupu (javorový nebo agáve)
- Sůl
- Čerstvá pažitka a parmazán (podle chuti)
Postup přípravy:
- Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji nahrubo. Nakrájejte cibuli a oloupejte česnek.
- V hrnci rozpálte olej a přidejte cibuli s mrkví. Restujte dozlatova.
- Přidejte prolisovaný česnek, kurkumu, římský kmín, chilli a protlak. Nechte koření rozvonět.
- Přidejte plechovku krájených rajčat, propláchnutou čočku a vývar. Promíchejte a vařte 20 minut.
- Během vaření kontrolujte množství tekutiny a dochutívejte čočku.
- Polévku dochuťte solí a troškou sirupu podle chuti.
- Na závěr posypte nastrouhaným parmazánem a nasekanou pažitkou.