Tofu steak nabízí lahodnou veganskou alternativu k tradičním masovým pokrmům. Kombinace křupavého obalu a měkkého vnitřku tofu výborně ladí s pikantní pepřovou omáčkou, čímž vzniká chutné jídlo pro milovníky rostlinné stravy.
Seznam ingrediencí:
- 1 balení extra tuhého tofu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu nebo agávového sirupu
- 1 lžička černého mletého pepře
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- Čerstvá petržel na ozdobu
Postup přípravy:
- Tofu dobře odkapte a osušte papírovým ubrouskem. Následně nakrájejte na steaky o tloušťce přibližně 1 cm.
- V misce smíchejte sójovou omáčku, olivový olej, med (nebo agávový sirup), mletý pepř a nasekaný česnek.
- Vložte tofu steaky do marinády a nechte je odpočívat alespoň 30 minut, ideálně v lednici.
- Rozehřejte grill nebo grilovací pánev na střední teplotu.
- Grilujte tofu steaky z obou stran, dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé.
- Hotové steaky podávejte posypané čerstvou petrželí a doplněné případně omáčkou z marinády.
Tipy na servírování:
Podávejte tofu steaky s restovaným zeleninovým salátem nebo plátky avokáda. Jako příloha se hodí i quinoa nebo plátek čerstvého chleba.