Vítejte v kulinářském světě, kde netradiční se stává novým tradičním. Tento recept vás zavede do světa neobvyklých chutí a textur, kde hlavní roli hrají ořechy, jež možná dosud nebyly vašimi běžnými společníky v kuchyni. Představuji vám exotický salát, který kombinuje sladké pekanové ořechy s jemně nasládlými para ořechy, doplněný o svěžest ovocí a zeleniny. Tento recept není jenom o objevování nových chutí, ale také o poznání výživových hodnot, které tyto ořechy přinášejí.
Ingredience:
- 1 hrst pekanových ořechů, lehce opražených
- 1 hrst para ořechů, nakrájených na menší kousky
- 2 šálky směsi listových salátů (rukola, baby špenát, červený listový salát)
- 1 zralé mango, nakrájené na kostičky
- 1 avokádo, nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku čerstvých jahod, nakrájených na poloviny
- 1/4 šálku čerstvého koriandru, jemně nasekaného
- 1/4 šálku červené cibule, tenké plátky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Dresink:
- 3 lžíce olivového oleje extra panenského
- 1 lžíce čerstvého limetkového džusu
- 1 čajová lžička medu
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup:
- Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
- Rybí filé a krevety osušte papírovou utěrkou, lehce osolte a opepřete.
- Na kovové nebo dřevěné špízy (dřevěné špízy předem namočte do vody) střídavě napichujte rybí maso, krevety, kousky cukety, papriky a cibule. Mezi jednotlivé kousky nechte malý prostor, aby se vše dobře propeklo.
- Špízy potřete olivovým olejem a posypte nasekanými čerstvými bylinkami.
- Grilujte špízy asi 3-4 minuty z každé strany, nebo dokud ryba a krevety nebudou plně uvařené a zelenina lehce křupavá.
- Hotové špízy pokapejte citronovou šťávou a ihned podávejte.