Když se jaro konečně rozhoupe a slunce začíná hřát, je čas na lehké a osvěžující recepty. Jarní minestrone s petrželovým pestem je ideální volbou pro ty, kteří touží po chutné a zdravé polévce plné vitamínů.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 řapík celeru, nakrájený na kostičky
- 1 cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
- 1 hrnek zelených fazolek, nakrájených na 2 cm kousky
- 1 hrnek hrášku
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku těstovin (např. orzo)
- Sůl a pepř podle chuti
- Petrželové pesto (recept níže)
Na pesto:
- 1 hrnek petržele, omyté a osušené
- 1/2 hrnku piniových oříšků
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V hrnci na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte mrkev, celer a cuketu a restujte další 5 minut.
- Vsypte rajče, fazolky a hrášek a krátce promíchejte.
- Vlijte vývar a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte 20 minut.
- Vmíchejte těstoviny a vařte dalších 10 minut, dokud nebudou al dente.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s lžící petrželového pesta a s opečeným chlebem.
Příprava pesta:
- V mixéru rozmixujte petrželku, piniové oříšky, parmazán, česnek a olivový olej na hladkou pastu.
- Dochuťte solí a pepřem.
Tipy:
- Místo petrželového pesta můžete použít bazalkové pesto.
- Pokud nemáte piniové oříšky, můžete je nahradit vlašskými ořechy.
- Do polévky můžete přidat další zeleninu dle chuti, například brokolici, květák nebo lilek.
- Polévku můžete servírovat s krutonky.