Neděle, 8 prosince

Když se jaro konečně rozhoupe a slunce začíná hřát, je čas na lehké a osvěžující recepty. Jarní minestrone s petrželovým pestem je ideální volbou pro ty, kteří touží po chutné a zdravé polévce plné vitamínů.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
  • 1 řapík celeru, nakrájený na kostičky
  • 1 cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1 rajče, nakrájené na kostičky
  • 1 hrnek zelených fazolek, nakrájených na 2 cm kousky
  • 1 hrnek hrášku
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1/2 hrnku těstovin (např. orzo)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Petrželové pesto (recept níže)

Na pesto:

  • 1 hrnek petržele, omyté a osušené
  • 1/2 hrnku piniových oříšků
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. V hrnci na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek dozlatova.
  2. Přidejte mrkev, celer a cuketu a restujte další 5 minut.
  3. Vsypte rajče, fazolky a hrášek a krátce promíchejte.
  4. Vlijte vývar a přiveďte k varu.
  5. Snižte teplotu a vařte 20 minut.
  6. Vmíchejte těstoviny a vařte dalších 10 minut, dokud nebudou al dente.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Podávejte s lžící petrželového pesta a s opečeným chlebem.

Příprava pesta:

  1. V mixéru rozmixujte petrželku, piniové oříšky, parmazán, česnek a olivový olej na hladkou pastu.
  2. Dochuťte solí a pepřem.

Tipy:

  • Místo petrželového pesta můžete použít bazalkové pesto.
  • Pokud nemáte piniové oříšky, můžete je nahradit vlašskými ořechy.
  • Do polévky můžete přidat další zeleninu dle chuti, například brokolici, květák nebo lilek.
  • Polévku můžete servírovat s krutonky.
Share.

Leave A Reply