Hledáte recept na lahodné a křupavé kuře, které je zároveň snadné na přípravu? Pak je tento recept pro vás! Kuře je marinované v pikantní směsi koření a pečené dozlatova. Podává se s lahodnou medovou omáčkou a restovanou zeleninou, která dodá pokrmu svěžest a vitamíny.
Ingredience:
- 1 celé kuře (cca 1,5 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky papriky
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
Na omáčku:
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička chilli papričky (volitelně)
Na zeleninu:
- 2 brokolice
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Kuře omyjte a osušte papírovou utěrkou.
- V míse smíchejte olivový olej, sůl, pepř, papriku, sušený česnek a tymián.
- Směs vmasírujte do kuřete ze všech stran.
- Kuře položte do pekáče a pečte 1 hodinu a 15 minut, dokud není propečené.
- Mezitím si připravte omáčku. V míse smíchejte med, sójovou omáčku, rýžový ocet, kečup a chilli papričku.
- Brokolici rozdělte na růžičky, papriku a cuketu nakrájejte na kostičky a cibuli na tenké plátky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte zeleninu doměkka.
- Upečené kuře vyndejte z trouby a nechte 10 minut odpočinout.
- Kuře rozdělte na porce a podávejte s omáčkou a restovanou zeleninou.
Tipy:
- Do omáčky můžete přidat i další ingredience, například křepelčí vajíčka, zázvor nebo limetkovou šťávu.
- Zeleninu můžete podle chuti obměnit.
- Pokud chcete, aby bylo kuře ještě křupavější, můžete ho před pečením potřít trochou oleje a posypat kukuřičnou moukou.
Dobrou chuť!