Pokud hledáte tip na rychlou, zdravou a především chutnou večeři, mám pro vás skvělý nápad od kuchaře Ondřeje Moliny z pořadu Ve varu. Připravíme si dušené slávky na víně s pikantním chorizem, tymiánem a pórkem. Tento recept je nejen jednoduchý, ale také velmi elegantní, a je ideální pro milovníky mořských plodů. Slávky jsou krásně šťavnaté a plné chuti, kterou ještě více zvýrazní španělská klobása chorizo a voňavý tymián. Celé jídlo pak dokonale dotvoří jemná smetanová omáčka.
Suroviny:
- 2 ks šalotky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg slávek
- 200 ml bílého vína
- 150 g klobásy chorizo
- 1 snítka tymiánu
- 1/2 ks pórku
- 200 ml smetany
- Citronová šťáva
- Hladkolistá petržel
Postup přípravy:
- Nakrájejte šalotku na kostičky a na olivovém oleji ji orestujte dozlatova v velkém hrnci.
- Připravte slávky: Napusťte velké umyvadlo studenou vodou, slávky tam vhodíte a ony vyplavou, písek zůstane na dně. Otevřené mušle vyhoďte.
- Nakrájejte chorizo na kostičky a přidejte k šalotce, krátce opečte a poté přidejte slávky.
- Deglazujte vínem, promíchejte a duste asi 4 minuty.
- Nasekejte tymián a přidejte ho ke slávkám spolu s nakrájeným pórkem, zalijte smetanou a promíchejte.
- Dochutte citronovou šťávou a přidejte nasekanou petržel.
- Podávejte s čerstvým světlým pečivem.