Neděle, 8 prosince

Objevte kouzlo letních chutí s cuketovými lasagnemi, které představují zdravou a svěží alternativu k tradičním italským lasagním. Tato verze, kde se místo těstovin používají tenké plátky cukety, je nejen lehká a dietní, ale také plná chutí, díky bohaté vrstvě masové omáčky a sýru. Připravte se na letní kulinářský zážitek, který osloví nejen milovníky zeleniny, ale i ty, kteří hledají zdravější varianty svých oblíbených jídel.

Ingredience:

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 4 menší, pevné cukety
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje (a trochu navíc na potření cuket)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 plechovky sekaných rajčat
  • Čerstvá bazalka, oregáno, petrželka (po 1 lžíci každého)
  • 2 hrsti strouhaného parmazánu
  • 2 kusy mozzarelly
  • 1 lžička cukru krupice
  • Mletý pepř, sůl

Postup:

  1. Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso a za stálého míchání ho lehce opečte. Přimíchejte česnek, drcená rajčata, bylinky a cukr. Osolte, opepřte a vařte asi 20 minut do zhoustnutí. Případně zřeďte vodou nebo vývarem, pokud omáčka příliš hustne.
  2. Cukety nakrájejte podélně na proužky silné asi 0.5 cm, osolte a nechte chvíli odpočinout. Poté cukety osušte, potřete olejem, opepřte a upečte v troubě na 190 °C asi 15 minut. Upečené plátky opět osušte.
  3. Do zapékací mísy vrstvěte masovou směs, cuketové plátky a parmazán, dokud nevyužijete všechny ingredience. Zakončete cuketou, na kterou rozložíte plátky mozzarelly a posypete zbylým parmazánem.
  4. Lasagne pečte v troubě na 180 °C nejdříve zakryté alobalem asi 25 minut, poté dopečte bez alobalu dalších 15 minut dozlatova.
Share.

Leave A Reply