Neděle, 8 prosince

Ochutnejte neodolatelný Míša Dort bez lepku a laktózy. Vynikající kombinace korpusu s kakaem a kokosem, plněná lahodným bezlaktózovým krémem a pokrytá čokoládovou polevou. Recept pro milovníky dortů bez lepku a laktózy.

Korpus:

  • 4 vejce (žloutky + bílky zvlášť, špetka soli do bílků)
  • 3 + 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce kakaového pudinku
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 g kypřícího prášku bez lepku (např. Labeta)

Krém:

  • 500 ml bezlaktózové smetany 33%
  • 500 ml tučného bezlaktózového tvarohu nebo 1 tvaroh + 1 bezlaktózové mascarpone
  • 120 g cukru moučka
  • 4 plátky želatiny + 5 lžic vody
  • 2 vanilinové cukry

Poleva:

  • 120 g hořké čokolády bez mléka
  • 100 ml bezlaktózové smetany 33%
  • 10 g rostilého másla

Pro vymazání a vysypání formy:

  • Bezlepkové máslo
  • Kukuřičná strouhanka nebo mandle či kokos

Přesný Postup Přípravy:

  1. Příprava Korpusu:
    • Vejce žloutky s cukrem, horkou vodou, kakaovým pudinkem, kakaovým práškem, olejem a vanilkovým extraktem smíchejte dohladka.
  2. Přidání Kypřícího Prášku:
    • K hmotě přidejte kypřící prášek a opatrně promíchejte.
  3. Příprava Sněhu z Bílků:
    • Ve druhé míse ušlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
  4. Skládání Těsta:
    • Postupně vmíchejte sníh z bílků do těsta.
  5. Pečení Korpusu:
    • Těsto nalijte do formy vymazané a vysypané máslem a kukuřičnou strouhankou nebo mandlemi. Pečte v předehřáté troubě podle potřeby.
  6. Příprava Krému:
    • Želatinu namočte ve vodě. V hrnci smíchejte bezlaktózovou smetanu, bezlaktózový tvaroh nebo mascarpone, cukr a vanilinový cukr. Na mírném ohni zahřejte a přidejte želatinu.
  7. Skládání Dortu:
    • Hotový korpus rozkrojte na dvě části. Mezi ně nanesete část krému. Zbytek krému použijte na vrchní část dortu.
  8. Příprava Polevy:
    • V hrnci rozpuste čokoládu s bezlaktózovou smetanou a máslem.
  9. Ozdobení:
    • Polejte dort čokoládovou polevou. Ozdobte podle chuti.
  10. Chladnutí:
    • Dort nechte ztuhnout v lednici alespoň 4 hodiny nebo přes noc.

Tipy na Servírování:

  • Podávejte vychlazený.
  • Doporučujeme ozdobit čerstvým ovocem nebo ořechy.
Share.

Leave A Reply