Ochutnejte neodolatelný Míša Dort bez lepku a laktózy. Vynikající kombinace korpusu s kakaem a kokosem, plněná lahodným bezlaktózovým krémem a pokrytá čokoládovou polevou. Recept pro milovníky dortů bez lepku a laktózy.
Korpus:
- 4 vejce (žloutky + bílky zvlášť, špetka soli do bílků)
- 3 + 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce kakaového pudinku
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 g kypřícího prášku bez lepku (např. Labeta)
Krém:
- 500 ml bezlaktózové smetany 33%
- 500 ml tučného bezlaktózového tvarohu nebo 1 tvaroh + 1 bezlaktózové mascarpone
- 120 g cukru moučka
- 4 plátky želatiny + 5 lžic vody
- 2 vanilinové cukry
Poleva:
- 120 g hořké čokolády bez mléka
- 100 ml bezlaktózové smetany 33%
- 10 g rostilého másla
Pro vymazání a vysypání formy:
- Bezlepkové máslo
- Kukuřičná strouhanka nebo mandle či kokos
Přesný Postup Přípravy:
- Příprava Korpusu:
- Vejce žloutky s cukrem, horkou vodou, kakaovým pudinkem, kakaovým práškem, olejem a vanilkovým extraktem smíchejte dohladka.
- Přidání Kypřícího Prášku:
- K hmotě přidejte kypřící prášek a opatrně promíchejte.
- Příprava Sněhu z Bílků:
- Ve druhé míse ušlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
- Skládání Těsta:
- Postupně vmíchejte sníh z bílků do těsta.
- Pečení Korpusu:
- Těsto nalijte do formy vymazané a vysypané máslem a kukuřičnou strouhankou nebo mandlemi. Pečte v předehřáté troubě podle potřeby.
- Příprava Krému:
- Želatinu namočte ve vodě. V hrnci smíchejte bezlaktózovou smetanu, bezlaktózový tvaroh nebo mascarpone, cukr a vanilinový cukr. Na mírném ohni zahřejte a přidejte želatinu.
- Skládání Dortu:
- Hotový korpus rozkrojte na dvě části. Mezi ně nanesete část krému. Zbytek krému použijte na vrchní část dortu.
- Příprava Polevy:
- V hrnci rozpuste čokoládu s bezlaktózovou smetanou a máslem.
- Ozdobení:
- Polejte dort čokoládovou polevou. Ozdobte podle chuti.
- Chladnutí:
- Dort nechte ztuhnout v lednici alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
Tipy na Servírování:
- Podávejte vychlazený.
- Doporučujeme ozdobit čerstvým ovocem nebo ořechy.